
Pepparkakscheesecake med vit choklad
12–14 bitarBottenca 50 g Digestivekex (kan bytas ut med pepparkakor)ca 200 g pepparkakor80 g smör, smält
Fyllning
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde, vispad
150 g vit choklad, smält
3 äggvitor
Garnering½–1 apelsin, rivet skal några pepparkakor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).
3. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.
4. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor.
Gräddkola med frystorkade bär 

Ingredienser
- 1 vaniljstång
- 3 dl vispgrädde
- 1,5 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk ättika
- frystorkade bär, till garnering
Gör så här
- Blanda vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med.
- Koka upp och låt koka på svag värme till 125 grader, det tar 25-30 minuter i en stor kastrull. Rör då och då.
- Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 20x30 cm. Strössla på frystorkade bär. Låt svalna i rumstemperatur.
- Skär kolan i bitar med en rak och stadig kniv. Förvara i rumstemperatur inslaget individuellt i cellofanplast eller i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager.
Mozartkulor på Ernst vis

Ingredienser
- 500 g mandelmassa
- 4 msk konjak
- 150 g nougat
- 150 g mörk choklad
- 100 g vit choklad
- florsocker
Gör så här
- Bryt ner mandelmassa och tillsätt konjak och arbeta in spriten.
- Skär nougaten i kuber som är 1x1 cm.
- Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn.
- Rulla samtidigt en kula av mandelmassan stor som en femkrona, tryck ner tummen och bilda en grop. Placera nougaten i gropen och rulla in i kulan. Använd florsocker som mjöl om mandelmassan kladdar.
- Doppa kulan i chokladen med hjälp av två skedar, placera den chokladrullade kulan i en bakform.
- Smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn.
- Använd en spritspåse till att göra mönster på kulorna.
Lakritstryffel med vit choklad och citron

Ingredienser
Tryffelsmet
- 2 dl vispgrädde
- 170 g lakritskola (Kick eller Käck)
- 100 g mörk choklad
- 150 g mjölkchoklad
- smörpapper
Garnering
- 200 g vit choklad
- 2 citroner, rivet skal
- flingsalt
Gör så här
- Koka försiktigt upp grädden i en kastrull.
- Bryt ner lakritsen i grädden och låt den smälta.
- Skär ner den ljusa och den mörka chokladen och smält ner den i lakritsgrädden. Fyll små bakformar med lakritschokladsmeten till hälften. Sätt på ett vattenbad och skär ner sedan den vita chokladen i mindre bitar, smält den i en kastrull i vattenbadet.
- Riv skalet på två citroner till zest med ett rivjärn.
- Toppa lakrits- och chokladtryffeln med vit choklad, och toppa med citronzest och flingsalt.
Rocky road
Ca 30 bitar200 g mörk eller ljus choklad
75 g mini marshmallows
100 g jordnötter eller cashewnötter
150 g chokladlinser eller Dumlekola
ev. 1–2 msk kokos (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen i en glasskål över vattenbad.
2. Blanda ner alla ingredienserna i chokladen. Spara lite till av varje ingrediens till garnering.
3. Bred ut chokladblandningen på ett bakplåtspapper och platta till.
4. Strö över lite av ingredienserna på chokladen. Låt chokladen stelna i kylen. Bryt det i bitar vid servering.

Pepparkakshus i miniformat
Pepparkaksdeg
ca ½ dl vetemjöl
en liten vass kniv
strössel (att dekorera med)
ev rivjärn
ca ½ dl vetemjöl
en liten vass kniv
strössel (att dekorera med)
ev rivjärn
Kristyr
1 äggvita
4 dl florsoker
ett par droppar ättikssprit eller pressad citron
4 dl florsoker
ett par droppar ättikssprit eller pressad citron
Gör så här:
1. Skriv ut mallarna som du hittar här och klipp ut dem. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Arbeta degen lite om den kommer direkt från kylskåpet, strö lite mjöl på en arbetsbänk och kavla sedan ut den.

2. Arbeta degen lite om den kommer direkt från kylskåpet, strö lite mjöl på en arbetsbänk och kavla sedan ut den.

3. Lägg ut mallarna på degen och skär ut bitarna med kniv – tänk på att du behöver 2 delar av varje mall! Lägg över delarna på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 6-8 min, 180 grader. Håll koll så att inte pepparkakorna blir brända. Ta ut och låt svalna.
4. Rör under tiden ihop glasyren: Blanda äggvita och florsocker. Rör tålmodigt tills allt sockret blandats in, blanda ner ättikssprit/citronsaft och rör vidare i 4-6 minuter, så får kristyren fin glans! Skeda sedan upp kristyren i en sprits gjord av smörpapper.

4. Rör under tiden ihop glasyren: Blanda äggvita och florsocker. Rör tålmodigt tills allt sockret blandats in, blanda ner ättikssprit/citronsaft och rör vidare i 4-6 minuter, så får kristyren fin glans! Skeda sedan upp kristyren i en sprits gjord av smörpapper.

5. Fila ev till kanterna och dörröppningarna med en liten kniv eller rivjärn om de svällt mycket. Sätt samman delarna med kristyr och dekorera med kristyr och ev strössel.
Säger bara Ernst och Linda! Vilka inspirations källor. Titta in här
http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola
http://www.recept.nu/recept-fran-tv/jul-med-ernst
Ta vara på livet och varandra. LEV NU. Kram Marie
allt såg så gott ut!!!=)
SvaraRadera