söndag 5 april 2020

Fudge - en absolut favorit


Lakrits fudge
Recept
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 4 msk ljus sirap
  • 1 påse turkisk peppar 120g
  • 200 g hackad vit choklad
  • svart karamellfärg

  • Mortla den turkiska pepparen fint. Blanda alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Koka på medelvärme till 120 grader. Ta från värmen och blanda ner den hackade chokladen och karamellfärgen. Använd en elvisp och vispa direkt i kastrullen tills smeten är riktigt slät och börjat att svalna något. 
    Ha i en form klädd med bakplåtspapper. Jag använde en form som är 20x20 cm.
    Förvaras svalt
    Citron fudge

  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl strösocker
  • 4 msk glukossirap
  • 50 g smör
  • 100 g vit choklad
  • skal från 1 citron
  • 1 msk citronsaft

  • 1. Lägg alla ingredienser utom chokladen, citronskal och citronsaft i en kastrull.
    2. Låt koka på medelvärme till 120 grader.
    3. Ha i den hackade chokladen, citronskal och citronsaft. Rör om och häll i en form klädd med bakplåtspapper.
    Ställ svalt tills den stelnat. Skär i bitar och njut!


    Fransk nougat 

  • 2 3/4 dl strösocker
  • 1 1/2 dl flytande honung
  • 1/2 dl glykos
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker till marängen
  • 250 g blandade nötter. Jag använde hasselnötter, mandlar och pistagenötter
  • 50 g torkade tranbär
  • 1 dl florsocker


  • 1. Ha i strösocker (2 2/3 dl), honung, glykos och vatten i en kastrull och låt koka på låg värme. När sockerlagen börjar närma sig 125 grader kan du börja vispa äggvitorna till skum. Tillsätt lite strösocker (1dl sammanlagt) i taget och fortsätt vispa tills det blir en maräng.
    2. Rosta nötterna i en stekpanna. Låt dem vara kvar i stekpannan så de fortfarande är lite varma när man blandar i dem i smeten. Låt sockerlagen fortsätta koka till ca 145 grader. Det går jättesnabbt på slutet.
    3. Vispa ner sockerlagen i marängen i en tunn stråle och fortsätt vispa tills den är seg men fortfarande ljummen. Blanda då ner nötterna och de torkade tranbären.
    4. Lägg bakplåtspapper i en skål och pudra över florsocker. Skålen bör rymma 1 1/2 liter.
    5. Lägg över nougaten i skålen och pudra över florsocker. Ha på lite olja på slickepotten så fastnar inte nougaten på den. 
    Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
    Allt detta goda finns hos Klingskitchen. Jag har lånat både bilder och text från henne.

    Ta vara på livet och varandra. LEV NU. Kram Marie


  • Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar