Lakrits fudge
Recept
Mortla den turkiska pepparen fint. Blanda alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Koka på medelvärme till 120 grader. Ta från värmen och blanda ner den hackade chokladen och karamellfärgen. Använd en elvisp och vispa direkt i kastrullen tills smeten är riktigt slät och börjat att svalna något.
Ha i en form klädd med bakplåtspapper. Jag använde en form som är 20x20 cm.
Förvaras svalt
Citron fudge
1. Lägg alla ingredienser utom chokladen, citronskal och citronsaft i en kastrull.
2. Låt koka på medelvärme till 120 grader.
3. Ha i den hackade chokladen, citronskal och citronsaft. Rör om och häll i en form klädd med bakplåtspapper.
Ställ svalt tills den stelnat. Skär i bitar och njut!
Fransk nougat
1. Ha i strösocker (2 2/3 dl), honung, glykos och vatten i en kastrull och låt koka på låg värme. När sockerlagen börjar närma sig 125 grader kan du börja vispa äggvitorna till skum. Tillsätt lite strösocker (1dl sammanlagt) i taget och fortsätt vispa tills det blir en maräng.
2. Rosta nötterna i en stekpanna. Låt dem vara kvar i stekpannan så de fortfarande är lite varma när man blandar i dem i smeten. Låt sockerlagen fortsätta koka till ca 145 grader. Det går jättesnabbt på slutet.
3. Vispa ner sockerlagen i marängen i en tunn stråle och fortsätt vispa tills den är seg men fortfarande ljummen. Blanda då ner nötterna och de torkade tranbären.
4. Lägg bakplåtspapper i en skål och pudra över florsocker. Skålen bör rymma 1 1/2 liter.
5. Lägg över nougaten i skålen och pudra över florsocker. Ha på lite olja på slickepotten så fastnar inte nougaten på den.
Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
Allt detta goda finns hos Klingskitchen. Jag har lånat både bilder och text från henne.
Ta vara på livet och varandra. LEV NU. Kram Marie



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar