onsdag 31 juli 2019

Måste baka mera

saftigt bröd i långpanna med havregryn

Bröd i långpanna, 16-20 bitar

1,5 dl havregryn
3 dl vatten
3 dl standardmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
4 msk brun sirap
1 ägg
1 dl fint rågmjöl eller rågsikt
11-12 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Blötlägg havregrynen i vattnet och låt svälla 2 timmar.
2. Blanda ner jäst och mjölk och rör tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt salt, sirap, ägg, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller dubbelt för hand. Degen ska vara lite klibbig.
4. Täck bunken och låt jäsa 20 minuter.
5. Smörj en långpanna med smör, tryck ut degen jämnt över hela pannan. Pudra med vetemjöl och skär 16 eller 20 delar. Täck med duk och låt stå på varmt ställe, gärna i solen genom fönstret! När degen dubblat i storlek har den jäst klart, mellan 1-2 timmar.
6. Värm ugnen till 250 grader. Ställ in brödet och dra ner värmen till 200 grader och baka cirka 15 minuter tills brödet fått fin färg.

Är det någon mera än jag som känner för att baka mera? Detta recept måste jag prova. Jag vill spara pengar så mycket det går och pengarna skall gå till att resa mera. Drömmer om många resor och jag vill att gubben ska följa med så många det bara går. Så länge han orkar.
Ta vara på livet och varandra. LEV NU Kram Marie
P.S. receptet hittar du här om du funderar
https://fredriksfika.allas.se/brod-i-langpanna-lasarrecept/?fbclid=IwAR2VhMNPYauk0OQPZCmKjDZW0yr7Tbg_0Tq3aIOBdsGlhMjPBcUPiNj6eT4  D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar