lördag 18 februari 2023

Mera tips om bakning



 MOROTSFRALLOR - BRYTBRÖD

12 st

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten eller mjölk, fingervarmt 
  • 3 msk rapsolja eller smör
  • 2 tsk salt
  • 3 dl finrivna morötter
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 10 dl rågsikt 
  • Garnering
  • 1 ägg
  • 1 dl vallmofrön (eller andra valfria frön
  • vetemjöl
  • GÖR SÅ HÄR

    1.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja eller smör, salt, morötter, grahamsmjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt och knåda degen i några minuter. Låt den jäsa i bunken i ca 40 min.

    2. Dela degen i 12 bitar. Forma avlånga bröd av degen. Lägg dem i två rader på en plåt med bakplåtspapper. 

    3. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vetemjöl eller vallmofrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

    4. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–17 min. Låt dem svalna på plåten.


    FILMJÖLKS LIMPA


    1 st

    6 dl rågsikt (eller vetemjöl)
    1 tsk salt
    2 tsk bikarbonat 
    ½ dl mörk sirap
    4 dl filmjölk

    GÖR SÅ HÄR

    1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap och filmjölk och rör ihop till en kladdig deg.

    2. Lägg smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

    3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp den ur formen och låt den svalna.

    Alla dessa recept hittar du på Lindas Bakskola & Matskola.
    Bilderna är lånade där ifrån. Vill du besöka Linda så hittar du henne här
I går kväll blev det pizza och På spåret med grannen. Lite vin på det.
Lännabruk Johanna

Sedan fann jag denna dödsannons idag på min farbror Ingvar ❤️
Nu är min faster Siv och farbror Ingvar tillsammans igen. Samt mina ljuvliga kusiner Camilla och Cecilia är helt plötsligt föräldralösa här på jordelivet.
Ta vara på livet och varandra. LEV NU. Kram Marie







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar