MOROTSFRALLOR - BRYTBRÖD
12 st
- 50 g jäst
- 6 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
- 3 msk rapsolja eller smör
- 2 tsk salt
- 3 dl finrivna morötter
- 4 dl grahamsmjöl
- 10 dl rågsikt
- Garnering
- 1 ägg
- 1 dl vallmofrön (eller andra valfria frön
- vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja eller smör, salt, morötter, grahamsmjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt och knåda degen i några minuter. Låt den jäsa i bunken i ca 40 min.
2. Dela degen i 12 bitar. Forma avlånga bröd av degen. Lägg dem i två rader på en plåt med bakplåtspapper.
3. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vetemjöl eller vallmofrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–17 min. Låt dem svalna på plåten.
FILMJÖLKS LIMPA
1 st
6 dl rågsikt (eller vetemjöl)
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
½ dl mörk sirap
4 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap och filmjölk och rör ihop till en kladdig deg.
2. Lägg smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp den ur formen och låt den svalna.





Inga kommentarer:
Skicka en kommentar