måndag 28 december 2020

Tårtor ...mmm




Kladdkaka:

150 g smör

2 dl strösocker

1,25 dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

2,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

Chokladmousse:

100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

2 äggulor

2 dl vispgrädde

Hallonmousse:

225 g frysta hallon

2 msk vatten

1 dl strösocker

0,5 tsk agar agar pulver

2 dl vispgrädde


Gör såhär:

  1. Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min eller tills kanterna av kladdkakan är fast och mitten är lite vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Under tiden kan du göra chokladmoussen.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  6. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  7. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  8. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  9. Häll upp chokladmoussen i formen, över kladdkakan, jämna ut ytan och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att chokladmoussen ska stelna, minst 1 timme innan du har på hallonmoussen.
  10. Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  11. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  12. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Häll upp hallonmoussen över lagret med chokladmousse och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att hallonmoussen ska stelna i minst 2h. Vill du frysa in tårtan kan du göra det efter det att hallonmoussen stelnat. Glöm då inte att plasta in formen ordentligt. 
Alla bilder och recept är hämtat härifrånhär






Ingredienser (botten):

250 g pepparkakor

100 g smör

Ingredienser (fyllning):

300 g vit choklad

600 g färskost

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

Ingredienser (hallonspegel):

225 g frysta hallon

saft från 1 citron

0,5 dl vatten

1 dl strösocker 

1 tsk agar agar pulver

Gör såhär:

  1. Mixa pepparkakorna till ett fint smul.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulorna.
  3. Fodra din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i boten på formen.
  4. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  5. Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna.
  6. Ta fram två bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar. I den andra vispar du samman färskost och strösocker till en jämn och glansig smet.
  7. Tillsätt smält vit choklad till färskostsmeten och vispa lite till.
  8. Vänd ner vispgrädden i färskostsmeten tills du får en jämn smet.
  9. Bre ut fyllningen över botten i formen.
  10. Plasta in formen och låt den stå i frysen i minst 4 h.
  11. Ta ut cheesecaken ur frysen och ställ den i kylskåpet när det är dags att servera den. Under tiden kan du göra hallonspegeln.
  12. Koka upp hallon, citronsaft och vatten i en kastrull tills hallonen mjuknat.
  13. Sila hallonmoset så att du blir av med kärnor och du får en fin hallonpuré.
  14. Låt hallonpurén koka upp tillsammans med strösocker och agar agar-pulver i 2-3 minuter.
  15. Ta bort kastrullen från värmen och låt hallongelén svalna lite innan du häller den på din cheesecake. 
  16. Ställ tillbaka formen i kylskåpet och vänta med att lossa cheesecaken från formen tills hallonspegeln stelnat.
  17. Dekorera med vispad grädde och färsk mynta. Servera och njut!
Ta vara på livet och varandra. LEV NU. Kram Marie

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar